TOEPASSINGEN EN IDEEËN: ZELF AAN DE SLAG

Gelukkig zie ik veel website bezoekers die juist deze pagina lezen. Mag ik vragen je ervaring met mij te delen. Bij contact is ruimte voor reacties. Veel voorbeelden op de fotopagina en you-tube.

Fotohoekjes en -houders.

Wanneer je achter een foto, kaart of … geen VELCRO wil plakken, kun je ook bijvoorbeeld hoekjes of strips van bv. stevig dubbel plastic gebruiken met aan de achterzijde de klittenbandstrips of -rondjes. Er zijn plastic hoesjes van allerlei formaat, waarin te showen materiaal gedaan kan worden. 

De wasknijper als informatiehouder.

Een stukje VELCRO tegen een plastic wasknijper en je hebt een prima herbruikbare informatiehouder.

Magneten en magneetstrips.

Voorzien van klittenband bieden magneten een oplossing als ophangmogelijkheid voor veel ijzeren voorwerpen. 

Home-made haakjes.

Op velerlei wijze laten zich haakjes maken, waaraan het een en ander gehangen kan worden.

Natuurlijk moet bij het ophangen van zwaardere en waardevollere voorwerpen de hechting van het klittenband op het haakje gegarandeerd zijn. Ik geef er de voorkeur aan in deze gevallen het voorgelijmde klittenband met een nietje extra te verankeren tegen de haakjesdrager. Ook is het wenselijk de druk van het te hangen object zo dicht mogelijk tegen de wand te krijgen. Inmiddels heb ik al haakjes bedacht waaraan je zo'n 12kg. of meer kunt hangen

Kastje, boekenplank, -standaard en teken- en schilderborden, bakjes etc. .

Eenvoudig te verhangen door de gebruiker. Wanneer je handig bent, zal het geen moeite kosten om deze voorwerpen te maken. Let daarbij wel op dat ze niet eindeloos ver uit de wand mogen steken, immers hoe verder de gewichtsverdeling uit de wand ligt, hoe minder betrouwbaar de hechting.

Zaak is het dat de rug voorzien wordt van klittenband, dat ter verhoging van de betrouwbaarheid, verlijmd en in geval van twijfel met nietjes verankerd wordt. Het is vanzelfsprekend dat de draagkracht van de boekenplank mede wordt bepaald door de lengte van de steunen en dan vooral van de delen die bóven de plank uitsteken. Daarop moet dan ook het klittenband worden gehecht. Voor bakjes geldt hetzelfde.

Verstandig doe je eraan om teken- en, schilderborden groter te maken dan de producten die erop vervaardigd worden. Het is wenselijk om een opvangbak of- richel te maken om eventueel stof van krijt of uitlopers van verf op te vangen, waardoor de wand er achter daarvan bespaard blijft. In het voorbeeld dat ik laat zien, gebruik ik een wit kunststof plaat, waarachter ledjes worden geplaatst, wat de mogelijkheid verschaft om het bord te gebruiken als lichtbak. Hierdoor kan de gebruiker onderliggende tekening eenvoudig overtrekken.

Lego/Duplo.

Gebruik Lego en Duplo eens tegen de wand. Grondplaten van deze speelmaterialen voorzien van zelfklevend klittenband bieden je een extra dimensie: het verticale vlak. Wie weet zien ook de fabrikanten mogelijkheden en gaan zij er mee aan de slag. 

Een eenvoudige toepassingsmogelijkheid zie je in het voorbeeld, waar met plastic elektriciteitsbuis en wat aanpassingen aan een dulpoblok een nieuw en goed bruikbaar voorwerp wordt gecreëerd. Een kleinere uitvoering heeft hetzelfde effect bij Lego. 

K’NEX.

Een hulpstuk voor het werken met K’NEX tegen de muur kan worden gemaakt door eenvoudigweg een gaatje van ongeveer zes mm in een stukje hard plastic en/of plexiglas van circa 3 mm te boren en daarin (bijvoorbeeld het op de foto getoonde) K’NEX materiaal vast te klikken (door verhitting zelfs te verankeren) en aan de achterzijde te voorzien van VELCRO. Inmiddels heb ik een K'NEX-Klttenwand toepassing bedacht, eenvoudig en betrouwbaar. Zowel Lego als K’NEX en natuurlijk Mecano laten zich al uitstekend gebruiken bij de lessen techniek, nu wordt er een toepassing aan toegevoegd. Dankzij led’s kunnen lage spanning elektriciteitcircuits op eenvoudige wijze worden uitgelegd. 

Puzzels.

Puzzelstukken die voorzien zijn van klittenband kunnen op eenvoudige wijze tegen de wand worden gebruikt. Daarbij kan ondermeer aan vloerpuzzels worden gedacht.  

Mozaïeken en letters.

Tal van mozaïeken en vormpjes in het platte vlak van wat dikker plaatmateriaal laten zich uitstekend en eenvoudig bruikbaar maken voor de klittenwand. Er zijn allerlei tegeltjes in de handel die bruikbaar gemaakt kunnen worden voor de klittenwand.

De knikkerbaan.

Een U-profiel van plastic, te koop bij doe-het-zelf zaken,  verzaagd tot kortere en langere stukken, zijn uitermate geschikt te maken tot eenvoudige knikkerbanen. Plak enkele zelfklevende VELCRO strips tegen de zijkant van het U-profiel, passende knikkers erbij en de baan is klaar om te worden gebruikt. Deze kan eventueel worden aangevuld met bestaande knikkerbaan- toepassingen, voorzien van een stukje klittenband. 

Er zijn tal van speelobjecten, die nadat deze voorzien zijn van klittenband, rechtstreeks tegen de klittenwand kunnen worden verwerkt.