TECHNISCHE ASPECTEN

Gelukkig zie ik veel website bezoekers die juist deze pagina lezen. Mag ik vragen je ervaring met mij te delen. Bij contact is ruimte voor reacties.

Materiaal als bekleding voor wand of paneel

Er zijn nogal wat vloerbedekkingfabrikanten die naaldvilt tapijt maken. Kwaliteitverschil en gebruik hebben met elkaar te maken.We hebben geëxperimenteerd met het type Rumba van Carpetright en het type Rambo van de Condorgroup. Beide kunnen gebruikt worden. Rumba heeft een zachter oppervlak, is dunner van structuur, is minder stevig, geeft echter een betere hechting én is goedkoper. Rambo is kwalitatief beter, steviger en duurder. Vanzelfsprekend zijn de kwalificaties op internet terug te vinden. 

Bevestigen van het materiaal als klittenwand

Er zijn diverse soorten lijm die gebruikt kunnen worden. Natuurlijk is het één en ander afhankelijk van de ruimte waar de wand komt te hangen. In een droge ruimte is een lijm op waterbasis een goede oplossing, anders een watervaste. We probeerden de waterkit en vloerbedekkingslijm van Bison voor droge en Bisonkit en Bisonmontagekit voor vochtige ruimten. Op panelen ontstond bij waterkit een blijvend geurtje. Een menging met water is mogelijk de oorzaak geweest. Het gebruik van waterkit heeft een brandvertragende invloed op het naaldvilt. Onze voorkeur ging uit naar de montagekit.Het mag duidelijk zijn dat, omdat het tapijt een dragende functie krijgt, de lijminstructies goed dienen te worden gevolgd. In het algemeen geldt: hoe opener de structuur, hoe meer lijm, maar ook: gladde oppervlakken dienen te worden opgeruwd. 

Brandveiligheid

Algemeen geldt dat steeds voorschriften van fabrikanten en richtlijnen van de brandweer gevolgd dienen te worden. Op de Herman Broerenschool te ’s-Hertogenbosch werd door de brandweer toestemming gegeven de klittenwand te gebruiken in klaslokalen, afgeraden werd de wand van vluchtroutes te beplakken. Inmiddels nieuw: velour brandveilig vraag om informatie.

Gebruik panelen en scheidingswanden

Vanzelfsprekend kan de klittenwand ook eerst op bv. hardboard/underlayment worden aangebracht. Op deze manier laat de tapijt/boardcombinatie zich gemakkelijker verlijmen, verhangen en verwijderen. Panelen kunnen door het gebruik van klittenband aan de zijkanten onderling tegen elkaar worden bevestigd. Op deze wijze kunnen panelen ook rechtstreeks worden geplaatst tegen met naaldvilt ‘behangen’ wanden, waardoor aparte ruimten ontstaan. Extra stevigheid wordt geboden als ook de vloer wordt bekleed met naaldvilt tapijt. Het klittenband zorgt ervoor dat het één en ander op de plaats blijft. Een hulpmiddel (zie voorbeeld) kan er voor zorgen dat zo’n wand eenvoudig kan worden ge- en verplaatst. Prettiger werkt het verplaatsen, wanneer het klittenband iets verzonken is aangebracht.  

Klittenband (de haakjes) bevestigen op de objecten

De ondergrond waarop het klittenband moet komen en ook de temperatuur in de omgeving zijn van invloed op de hechting. Tot hiertoe zijn onze ervaringen verschillend geweest. Bij het voorgelijmde VELCRO klittenband bleek, en dat verwacht de producent ook, een glad, droog en goed schoongemaakt (ontvet) oppervlak een betere hechting te bewerkstelligen. Zo merkten we bij verniste en verchroomde oppervlakken, de meeste soorten plastic en glas, een goede hechting. Veelal is de structuur van het oppervlak van de voorwerpen een belangrijke aanwijzing. Hoe dichter deze structuur, hoe steviger veelal de hechting. Instructies van de fabrikant moeten goed gevolgd worden en een van de belangrijkste opmerkingen is wel het vetvrij maken van de voorwerpen, voordat de voorgelijmde VELCRO er tegen wordt geplakt. Door het afronden van de hoekjes bij het gebruik van VELCRO komt e.e.a. minder gemakkelijk los. Voor het tweedimensionale materiaal, zijn de z.g. coins (ronde voorgelijmde schijfjes met een doorsnede van minimaal 10mm) een perfecte oplossing.

De haakjesstructuur kan enigszins verzonken worden aangebracht. Dat dit een belangrijk voordeel is, is te merken bij voorwerpen in handen van kinderen, die de Velcro eraf proberen te prutsen. Als de basis van het klittenband onder het oppervlak ligt, wordt dat voor hen ondoenlijk.

Tegen stoffen kan niet- voorgelijmde Velcro met een naaimachine of met de hand genaaid worden. Er zijn tegenwoordig ook VELCRO producten die door verhitting aan stoffen en plastics kunnen worden bevestigd. Voor hout en houtachtige materialen is ruim gebruik van watervaste houtlijm dikwijls een goede oplossing. Dubbelzijdige VELCRO laat zich om voorwerpen wikkelen, waardoor die tegen de wand kunnen worden gehangen.

Klittenband bevestigen op zwaardere objecten

Het is belangrijk om voorzichtig met driedimensionale objecten om te gaan. Als het klittenband niet goed op het object zou blijven zitten, loop je het risico dat het een en ander omlaag komt vallen. In geval van zwaardere objecten, met name bij houten materialen, geven we er de voorkeur aan, om naast het verlijmen, het band met een paar nietjes vast te zetten.

Natuurlijk kunnen voorwerpen als een klok, een schilderij, etc. eveneens aan haakjes die voorzien zijn van VELCRO, worden opgehangen.

Tip: Hoe vaker je het object verhangt en hoe zwaarder, hoe waardevoller, hoe gevaarlijker het voorwerp is: hoe betrouwbaarder en groter de hechting van de Velcro op het object dient te zijn. Omdat deze toepassingen nog niet fabrieksmatig worden getest, dient de doe-het-zelver verstandig met de manier van verwerken om te gaan. Als je er voor zorgt dat met beleid wordt gewerkt, dan heb je de mogelijkheid om er niet voor terug te schrikken er kastjes, boekenplanken, gereedschap… met een stevig gewicht tegen te hangen. 

Tip: Om de hechting zelf te testen: Ga op een personenweegschaal staan en trek verticaal omlaag aan het object dat je wilt uittesten. Wanneer je merkt dat het los komt, dan heb je de maximale draagkracht overschreden. Als je van het verschil tussen je gewicht en het gewicht op dat laatste moment tot c.a. 70% neemt, kun je met zekerheid zeggen dat het object blijft hangen. Wel beschouwd is de kracht loodrecht naar beneden het grootst. Objecten kunnen daarom niet eindeloos ver uit de muur steken.

INMIDDELS HEB IK, D.M.V. HET SCHIETEN VAN NIETJES DOOR EEN PLAATJE KUNSTSTOF, EEN NOG GROTERE HECHTING BEDACHT. ALS JE GEINTERESSEERD BENT LAAT HET EVEN WETEN.