DE KLITTENWAND

De klittenwand is een multifunctioneel flexibel ophangsysteem waaraan objecten op een eenvoudige wijze gehangen en veelvuldig verhangen kunnen worden zonder sporen na te laten. Het gaat om een wand of paneel, bekleed met lusjes, waartegen allerlei voorwerpen die voorzien zijn van een strip of stickertje met klittenband gehangen kunnen worden. Het systeem kent een grote hechting; twee- en driedimensionale voorwerpen, ook zwaardere materialen, kunnen op de wand worden bevestigd. 

PRINCIPE

  • De wand of het paneel wordt bekleed met kleine lusjes: naaldvilttapijt. 
  • De objecten die op de wand komen, worden voorzien van een strip of stickertje met haakjes; haakjeskant van klittenband.

 In plaats van de lusjeskant (velours) van het welbekende klittenband (Velcro) wordt naaldviltprojecttapijt gebruikt. Belangrijke reden om dit tapijt te gebruiken is de diepte van de structuur, waardoor hechting eerder plaatsvindt. Daardoor krijgen ondermeer bolle vormen meer kans om te zich vast te hechten. 

GEBRUIK

Op plaatsen waar regelmatig zaken verhangen moeten worden is de klittenwand een uitkomst. Volgende voorbeelden zijn voor de handliggend: klaslokalen, crèches, peuterspeelzalen, kinderkamers, ook wachtkamers, snoezelruimten, leefgroepen, speelruimten in winkels of pretparken

Er zijn talloze mogelijkheden om de klittenwand te gebruiken als speel-leerwand, waarbij de hoogte van de te hangen materialen met het kind kan meegroeien.

Als informatiewand, voor decoratieve doeleinden of als opbergsysteem kan de klittenwand dienst doen op diverse plaatsen. 

Voor de hand liggend zijn afbeeldingen die ondermeer opgehangen worden in de klas, zoals letters, woordjes en picto’s, posters, foto’s, tekeningen en schilderwerkjes. Al dan niet geplastificeerd en voorzien van een stukje klittenband (Velcro) blijven afbeeldingen prima hangen. Allerlei zaken die in een les gedemonstreerd worden, kunnen eenvoudigweg een plaats krijgen op de wand. 

Er valt tevens te denken aan kantoren, displays in winkels waartegen materialen geshowd worden, expositieruimten waar werkstukken op eenvoudige wijze tegen de muur komen te hangen. Ook kan gedacht worden aan garages, werkplaatsen, tuinhuisjes, in auto, boot, caravan, sportruimten, etc.